בימים אלה, רובנו חווים התמודדות נפשית מורכבת, אשר משפיעה על חיינו בהיבטים רבים ומגוונים.
כפסיכותרפיסטית הומניסטית יועצת חינוכית ומנחת הורים, אני מוצאת את עצמי בימים אלה נעה בספקטרום הרחב שבין אמפתיה ומומחיות, ייעוץ והכלה, על מנת לסייע למטופלים לנווט את הדרך המורכבת לריפוי הטראומה. דווקא מהמקום הזה, אנסה להביא במאמר הבא את הנרטיב האופטימי וההומניסטי של צמיחה מתוך טראומה, במיוחד בהקשר של בוגרים ומתבגרים שכאשר יקבלו תמיכה ומענה ראוי יוכלו לסגל משאבי התמודדות שיסייעו להם להתפתח.
הרעיון הבסיסי של צמיחה פוסט טראומטית הוא הענקת טיפול נפשי ורגשי בזמן, שיכול לסייע לאנשים שחוו טראומה לצמוח, לפתח ערך עצמי וחוסן רגשי, שיכולים לעצב לחיוב את מסלול חייהם. כשם שבתרבות היפנית אגרטל שנשבר מתמלא באבקת זהב בן השברים והופך יקר ערך כך בטיפול בטראומה ניתן לראות את האור מבין הסדקים ואת שינוי הנפש, אך כדי לראות את האור יש לכוון ולחפש אותו.
בפסיכולוגיה ההומניסטית אנו מאמינים כי האדם אינו הבעיה אלא האדם נתקל בבעיות שונות במהלך החיים ויש לו את הכוחות והמשאבים הפנימיים לצמוח מהטראומה, היא איננה מגדירה את מי שהוא כאדם. המוח הוא גמיש ומתפתח לאורך כל חיי האדם ולכן צמיחה ושינוי אפשרית תמיד.
הבשורות הטובות הן שהסטטיסטיקה מראה שלפחות 30% מהאנשים שחוו אירוע טראומתי, מדווחים לאחר מכן על צמיחה שכזו. התאוריה בנושא פותחה ע״י הפסיכולוגים טדסקי וקלהון במהלך שנות ה-90 והיא גורסת כי לאחר שחוו אירוע טראומטי, אנשים מדווחים על שלוש דרכים עיקריות בהן השתפר התפקוד הפסיכולוגי שלהם:
- מערכות יחסים משופרות - לדוגמא, אנשים מתארים שהם פתאום מעריכים יותר את החברים והמשפחה שלהם, מרגישים תחושת חמלה מוגברת כלפי אחרים וכמיהה למערכות יחסים אינטימיות יותר.
- אנשים משנים את השקפות שלהם על עצמם. למשל, מגלים בתוכם כוח אישי והכרת תודה, אולי יחד עם קבלה גדולה יותר של הפגיעות והמגבלות שלהם.
- אנשים מתארים שינויים בפילוסופיית החיים שלהם. למשל, למצוא הערכה בכל יום חדש ולהכיר מה חשוב באמת בחיים, להיות פחות חומריים ויותר מסוגלים לחיות בהווה.
איך מעודדים ומטפחים צמיחה פוסט טראומטית לאחר טראומה?
- טיפוח סביבה בטוחה ותומכת - אחד ההיבטים המרכזיים של טיפוח צמיחה אצל אנשים שחוו טראומת מלחמה הוא ההכרה בחשיבותה של סביבה בטוחה ותומכת. תחושת הביחד והלכידות היא גורם בסיסי לתחושת ביטחון כדי לבנות מחדש את היסודות שהתרסקו להם בן לילה, לנו כחברה יש תפקיד מרכזי ביצירת מקלט של אמון ותמיכה. ביסוס שגרה, מתן חיבה עקבית וסביבה ביתית יציבה יכולים לעזור לאדם שחווה טראומה לחזור לתחושות של יציבות.
- תקשורת פתוחה ונרמול - חשוב ליצור מרחב שבו מרגישים בטוחים לבטא את כל קשת הרגשות, גם שליליים, שיתוף הפחדים והזיכרונות שלהם, הוא חיוני לרווחתם. על ידי עידוד של תקשורת, אנשים שחוו טראומה לעיתים ירגישו שאף אחד לא מבין אותם, שהם משתגעים. היכולת לנרמל עבורם את התחושות שהם מרגישים וההכרה במה שעברו נותנת תוקף לחוויה ולרגשות. עלינו להכיר בכך שכל רגש ותגובה שלהם היא נורמאלית המציאות היא שאינה נורמלית! הכרה, אישור ומתן תוקף הם קריטיים לתהליך הריפוי והחזרת האמון בעצמם ובעולם .
- אסטרטגיות התמודדות חיוביות, בניית רצף ותחושת שליטה - בשלב הבא נרצה לסייע לפתח אסטרטגיות שכאלה, ביניהן היכולת לעשות הערכה מחודשת לאירוע, להגדירו כחלק אינטגרלי מהחיים, בעיקר יצירת סדר רציף של האירועים מכיוון ש באירועי טראומה הזיכרון נפגע משמעותית. ולכן נעשה לו סדר כרונולוגי של מה שקרה ללא כניסה לפרטים קטנים ונגדיר את סיום האירוע שעכשיו הוא במקום בטוח. כדי לסגל יכולת גבוהה התאוששות מנטלית לעיתים נצטרך נחזור על כך מספר פעמים. במצבי טראומה תחושת השליטה נלקחת מאתנו ויש תחושה של חוסר אונים יש להחזיר את תחושת השליטה אפילו בדברים הפשוטים ביותר, בחירת מקום הישיבה, בחירת מה לאכול, בחירה האם הוא מעוניין לדבר על זה.
- מציאת תחושת משמעות: אחד המרכיבים המסייעים לצמיחה במצבי טראומה הוא העזרה לזולת והנעת פעולות המקדמות צמיחה ע"י מציאת תחושת המשמעות אני פה כדי לעשות שינוי קטן בעולם שלי או בעולם של המשפחה שלי, לעבוד עם נקודות החוזק של האנשים מתוך האירוע לדוגמא אדם שניצל מהמסיבה והצליח לברוח להאיר את כוחות הנפש שהיו בו לרוץ או להסתתר מספר רב של שעות. להאיר בהם את נקודות החוזק ולמצוא את יכולות התפקוד גם בדברים הפשוטים ביותר. אפשר לראות כיצד העם שלנו מרפא את הטראומה הלאומית שלו ע"י תחושת משמעות כוחות ההתנדבות והיופי של העם ברגעים האלה הם דוגמא לריפוי טראומה לאומית. אנשים שתמכו והתנדבו יש סיכוי גדול יותר שלא יפתחו פוסט טראומה.
- טיפוח רשת תמיכה - באמצעות חיבור עם אנשים נוספים שמתמודדים עם אתגרים דומים. שותפות הגורל יכולה לספק תחושת סולידריות והבנה משותפת. קהילות, קבוצות ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולים לשתף פעולה כדי ליצור מערכת תמיכה מקיפה שמחזקת את מסע הריפוי.
- תקווה ואמונה - למרות שטראומה מאופיינת בהעדר תקווה דווקא לתקווה ואמונה יש יכולת להוות תרומה בצמיחה מתוך טראומה. הנפש האנושית חותרת לסיפוק הצרכים האנושיים והתוצר הרגשי של התקווה הוא תחושת החיוניות והאושר, מציאת רגעים קטנים של אושר בתוך מציאות מורכבת ויצירת תחושת משמעות ואמונה שיש עוד טוב שמחכה , שהסיפור הוא גדול יותר מהתמונה שאנחנו רואים עכשיו, החדרת האמונה בעצמו ובכוח ששיש לו שליטה על עתידו,. לאט לאט אפשר לשוב תקווה מהדברים הטובים אף הקטנים ביותר שנמצאים בחייהם.
חשוב להבין שהצמיחה הנובעת מטראומה היא תהליך שאינו ליניארי ומורכב. כל אדם חוו אחרת את הפוסט טראומה, כל אחד מביא איתו מטען אחר לחדר. הטיפול הוא דבר שדורש זמן ולפעמים ההתקדמות היא איטית עד בלתי נראית לעין. סבלנות ואמונה של המטפל ביכולת לראות את האור באדם היא המפתח במקרים אלה. כמטפלת ויועצת, אני מזכירה שההתקדמות עשויה להיות הדרגתית, אך כל צעד קטן קדימה הוא עדות לכוחו וחוסנו של האדם, ואנחנו נעודד ונחגוג כל הצלחה קטנה בדרך.
הצמיחה מטראומת מלחמה, היא עדות לחוסן המדהים של הרוח האנושית. בימים אלו כולנו עדים לכוח יוצא הדופן של אחדות, אהבה ותמיכה, בהובלת החברה שלנו אל עבר עתיד מלא תקווה. על ידי טיפוח סביבה מכילה, אסטרטגיות התמודדות, יצירת מרחב מאפשר והתערבות טיפולית רפואית במקרה הצורך, אנחנו סוללים את הדרך לדור שלא רק ישרוד את צלקות המלחמה, אלא יגיח מהעבר השני חזק יותר בעל חוסן נפשי ורגשי.